Het atelier waar ik werk onder supervisie van Johan van Konijnenburg
MIJN RELATIE MET DE STICHTING DOGMA ( www.dogmagoup.nl )
o.l.v. Johan van Konijnenburg
Vroeger heette het de ‘Kinderkunstklas,’ later is dat veranderd in de naam ‘Stichting Dogma.’ Het is een atelier waar je kunt schilderen en tekenen en waar je je creativiteit kwijt kunt, Het is geschikt voor alle leeftijden en doelgroepen.
Het is onderverdeeld in de volgende groepen:
- De kindergroep ( van 7 t/m 12 Jaar)
- De jeugdgroep ( van 12 t/m 18 Jaar)
- De Spettergroep ( mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking)
- De Volwassenen
Wat ik prettig vind aan het schilderen en tekenen is dat je vrij bent in wat je wilt gaan maken en met wat voor verf je wilt gaan schilderen. In het atelier is een fijne werksfeer, je mag alles op je eigen tempo doen. Het is heel prettig dat je zelf mag bepalen wat je wilt maken, hoewel Johan je ook opdrachten geeft om je kennis en vaardigheden te verbeteren.
De kindergroep en de Spettergroep krijgen de schilderdoeken van het atelier om op te schilderenmaar de volwassengroep en de jeugdgroep nemen zelf hun penselen en schilderdoeken mee. Johan geeft daarin adviezen omdat goed materiaal natuurlijk in sommige gevallen het halve werk is. De opdrachten die je van Johan krijgt zijn afgestemd op je ervaring en kunnen. Als Johan een opdracht geeft legt hij je duidelijk uit hoe de opdracht in elkaar zit, en neemt hier de tijd voor totdat alles duidelijk is en je hier mee aan de slag kunt.
Ik ga altijd met veel plezier naar het atelier. Op de maandagen ben ik van 10.00 – 16.00 aan het schilderen Bij binnenkomst begin ik altijd met een kopje koffie of thee om daarna aan de slag te gaan. Als ik een keer niet naar het atelier kan door bijvoorbeeld ziekte of vakantie, mis ik het atelier als dat een wat langere tijd is. Het is een fijne plek om te zijn en voel mij daar thuis. In het atelier mag je overigens zelf bepalen waar je gaat staan/zitten en welke schildersezel je wilt gebruiken.
Op de donderdagen is er tekenles van 10.00-14.00 uur. Ook dat vindt plaats onder leiding van Johan van Konijnenburg. Dat is een vrij kleine groep. In die groep neemt ieder zijn/haar eigen schetsboek, kneedgum en tekenpotloden mee.
Ook bij tekenen is het zo dat je zowel vrij mag/kan tekenen wat je zelf hebt uitgekozen of je krijgt een tekenopdracht.
Meestal begin ik de tekenles met een tekenopdracht van Johan omdat je hier goed leert kijken of de verhoudingen kloppen. En je leert om te gaan met de verschillende tekenmaterialen zoals:
- Potloden (HB hard potlood) of ( B4 zacht potlood)
- Houtskool
- Grafiet
- Kneedgum
Tekenopdrachten:
Als ik klaar ben met een tekenopdracht /oefening van Johan en er is nog tijd over, dan begin ik aan een eigen tekenopdracht die ik zelf heb gevonden.
Ik ben sinds kort veel bezig met portret tekenen, meestal zoek ik zelf een portret uit op het internet. Daarop zijn veel portretten te vinden die je kunt namaken of net iets anders kunt vormgeven. Ik teken of schilder geen mensen die ik persoonlijk ken. In de loop van de jaren ben ik steeds meer mijn eigen weg gegaan en uitgegroeid tot een redelijk zelfstandig kunstenaar.
Op de foto hiernaast maak ik een tekening die Johan mij gaf als oefening.
Het uiteindelijke resultaat.
Schilderen:
Ik schilder meestal op canvasdoeken De maat van het doek is afhankelijk van wat ik wil gaan schilderen, of wat voor opdracht ik krijg.
Met wat voor verf schilder ik?
Meestal schilder ik met acrylverf, dit omdat het makkelijk droogt, je goed de verf kan mengen om een andere kleur te krijgen en omdat het op waterbasis is. Ook gebruik ik verschillende maten penselen. Wat belangrijk is, is dat je na gebruik de kwasten goed schoon maakt met water anders worden de penselen hard en kun je ze niet meer goed gebruiken.
Daar naast werk ik met olieverf. Dat vereist weer andere vaardigheden.
Voor olieverf is het verstandig om een andere set materialen/penselen te hebben dan die je gebruikt voor acrylverf.
Bij olieverf gebruik je wasbenzine of terpentine om je penseel mee uit te spoelen. Het nadeel van olieverf is dat het lastig te mengen is met een andere kleur en het duurt langer voordat het droogt.
Bij het schilderij hieronder, heb ik de ondergrond eerst gedaan met acrylverf, en daarna met de zelfde kleuren olieverf geschilderd. Doordat je deze techniek toepast komen de kleuren die je met olieverf gebruikt duidelijker naar voren. Zelf vind dat je hiermee een mooi kleurenresultaat bereikt.
Werken met Olieverf:
Als een schilderij klaar is moet je de olieverf goed laten drogen voordat je het wilt afwerken met een vernislaag, waarom? Omdat anders de kleuren uitlopen en je dus vlekken kan krijgen waardoor het schilderij lelijk wordt en niet het resultaat krijgt die je eigenlijk wilt hebben en dat is zonde van het werk wat je er aan hebt besteed.
Bij olieverf is het belangrijk dat als je een kleur gebruikt hebt dit goed laat drogen voordat je met een andere kleur aan de slag gaat. Dit om besmetting van een andere kleur te voorkomen.
Als je klaar bent met schilderen met olieverf moet je goed je penselen schoonmaken met wasbenzine anders wordt je penseel hard en kun je deze niet meer gebruiken. Daarna na spoelen met water en heel belangrijk….. laat je penseel goed drogen.
Wat is Olieverf?
Olieverf is een langzaam drogende verf die wordt gemaakt door pigmenten te mengen met olie. Oorspronkelijk werd lijnzaadolie gebruikt.
Olieverf is meestal dekkend. Omdat de verf heel langzaam droogt is het mogelijk kleuren geleidelijk in elkaar te laten overvloeien.
Wat is Acrylverf?
Acrylverf is een verfsoort die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt.
Dit betekend dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij mogelijk is. Acrylverf is op waterbasis.
Exposities:
1 x keer per jaar wordt er een jaarlijkse expositie gehouden in het gemeentehuis van Hellevoetsluis.
Bij deze expositie mag elke deelnemer van de stichting Dogma 4 schilderijen tentoonstellen voor publiek.
Dit gebeurt meestal per groep en is wisselend.
Meestal is het zo dat de Jeugdgroep en de volwassengroep samen exposeren.
De Spettergroep en de kindergroep exposeren apart. Het is helaas niet mogelijk dat alle groepen tegelijkertijd kunnen exposeren. Hier is geen ruimte voor in het gemeentehuis.De duur van de expositie is meestal 3 of 4 maanden.
De opening van de expositie meestal gedaan door of de wethouder van kunst en cultuuren soms door de burgemeester.
Als de opening heeft plaats gevonden is het publiek vrij om de gemaakte schilderijen te bezichtigen.
Tijdens de expositie is het mogelijk om je kunstwerken te verkopen. De prijs die je voor een schilderij wilt hebben mag je zelf bepalen. Als er bij de Spettergroep een schilderij word verkocht gaat de opbrengst van het schilderij naar stichting Dogma. Daarvan gaat een deel in “de pot” en wordt besteed aan uitjes voor de Spettergroep of het wordt uitgegeven aan nieuw materiaal voor de Spettergroep. Als iemand van de volwassengroep een schilderij verkoopt is de opbrengst voor hem of haarzelf.
Wie is Johan van Konijnenburg?
Johan begon op eigen initiatief met de ‘kinderkunstklas in 1979 in een voormalige school in Nieuwenhoorn. Dit naast zijn werk als beroepskunstenaar. Zijn werkzaamheden werden na enkele jaren ondergebracht in de speciaal daarvoor opgerichte stichting Dogma.
Het kunstatelier van Johan van Konijnenburg bestaat dit jaar 30 jaar. Naast zijn lessen voor jong en oud begeleidt hij al jarenlang mensen met een beperking op het gebied van kunst en cultuur. Met de groep ‘Spetters’ exposeert hij nu al voor het 20e jaar in het gemeentehuis van Hellevoetsluis.
Deze expositie vond in 2019 plaats in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. In dit filmpje word ik ook geintervieuwd omdat ik van kindsaf aan al bij het atelier betrokken ben en ook inmiddels van alle deelnemers het langst gebruik maak van het atelier.